Jyderup Realskole og Kollegium lægger vægt på glade børn
Jyderup Realskole og Kollegium lægger vægt på glade børn.
Rekord i år med 261 børn - Børnehaveklasse i hjemligt miljø
En smuk brochure (Jyderup Realskole og Kollegium), fyldt med dejlige illustrationer af glade børn, er et talende bevis for, at Jyderup Realskole og Kollegium har levet op til forstander Peter Hehnels motto, ikke blot at give eleverne et fond af viden og medvirke til en livsholdning, men i lige så høj grad gøre skolen til et hjem i ordets bedste betydning. Den støt stigende vækst, med et kollegium der er så efterspurgt, at mange står på venteliste, siger lidt om succesen for denne skole.
Brochurens vidunderlige omslagstegning skyldtes Preben Køie Nielsen, Organist Aksel H. Mathiesen, Stokkebjerg, har redigeret stoffet. Foto: Lars Hansen, Lay-out: Jørgen Kofoed.
I korte træk, mest om billedtekster for de mange illustrationer er anskueliggjort hvad denne skole rummer og står for, om de aktiviteter der kommer til udfoldelse i skolen og på kollegiet, og om skolens historie.
Det blå hæfte
Se hæftet - klik på billedet
Jyderup Realskoles Kollegium 1973
Jyderup Realskole og Kollegium lægger vægt på glade børn
Fra 1894
Om skolens historie nævnes bl.a., at den går tilbage til 1894, at de første elever måtte rejse til Københavns Universitet for at tage eksamen, til skolen i 1899 fik tilladelse til at holde præliminæreksamen. Efter almueskoleloven af 1903, gik man over til mellem- og realeksamen, henholdsvis første gang i 1907 og i 1908. Udviklingen har medført, at skolen er den eneste private realskole i denne del af Nordvestsjælland. Selv om elevtallet er kommet ind i en stærk stigning, ønskes det ikke, at skolen skal få præg af, at være en "stor" skole. Der stiles mod små klassekvotienter. På den mådes leves der - efter lederens opfattelse - bedst op til de krav der stilles i den nye skolelov. Der opnås derved en bedre kontakt mellem lærere og elever - til stor gavn for undervisningen.

Bus til fire kommuner
Kalundborg og opland er kommet så stærkt ind i billedet, med tilgang af elever, at det - fra og med det nye skoleår, dvs. fra 13. august 1973, er blevet nødvendigt at lade rutebilejer Dandanell, Havnsø, køre en daglig skolebus til denne del af amtet. Mørkøv og Mørkøvs opland kommer også med stigende antal elever, og i alt hentes og bringes elever fra fire storkommuner. Disse ture klares af skolens egen bus og bustjeneste. På kollegiet bor børn fra mange egne, et stort antal fra Københavns amt, og i øvrigt også elever fra andre verdensdele. Kollegiets leder og medarbejderstab gør deres yderste for, at kollegiet skal blive en så god erstatning for hjemmet som muligt. Kostforplejningen er imidlertid ikke "erstatning". En dygtig hovmester sørger for, at børnene forkæles på det kulinariske område.
Aktiviteter
Kollegiet blev indviet i 1964
En senere tilbygning blev taget i brug i 1972. Drengeafdelingen omfatter 30 2-sengsværelser, pigeafdelingen 29 2-sengsværelser, og i en separat bygning er der stort moderne køkken, sot spisesal, to dagligstuer med farve-TV, diskotek m.m. Undervisningen er naturligvis det grundlæggende, ledet af en stab af dygtige lærer, og derudover bydes der på en lang række aktiviteter, gymnastik, danseskole, sløjd, fototeknik, musikundervisning, korsang, filmlære, formning, ridning, skydning, svømning, teater, modeopvisning, skalk, bob, håndarbejde, håndbold, fodbold, badminton.
Værelserne til de større børn er udstyret med eget toilet og bad, moderne møbler og tæpper, og her kan de medbringe egen radio og båndoptager, som dog ikke må benyttes under lektielæsning og efter sengetid. På Realskolen blev sidste år, efter en pause, atter indført børnehaveklasse - efter opfordring - og der er i år indtegnet 12 nye yngste elever. Fru Hanne Johannsson er denne klasses populære leder.

Heldigt tal
Mandag den 13. august 1973, begynder som nævnt det nye skoleår, som det er tilfældet de fleste steder landet over, og 13 skal nok også i denne forbindelse vise sig at være et heldigt tal, i hvert fald glæder såvel skolens bestyrelse - hvis formand er direktør Aage A. Mortensen, Kalundborg - som skolens ledere og lærerpersonale sig over, at der begyndes med det hidtil største elevtal. Som nye lærer er tilknyttet lærerne Ole Grandjean, København og Leo Kyndbøl, Brenderup Realskole, Fyn, samt til undervisning i formning og filmlære, direktør Mogens Berggren, Jyderup Kino.

Udvidelserne
Stadig sker nye udvidelser og yderligere tilvækst for den selvejende institution Jyderup Realskole og Kollegium.
En "slags sammenslutning" er sket med Den lille kostskole i Stokkebjerg, ledere ægteparret Duus, en afdeling er indrettet på Stedinghus på Chr. F. Jensensvej, Jyderup, ledere ægteparret Larsen, og sidst er tilkøbt Søbæksgården Jyderup, som beboes af forstanderparret Edith og Peter Hehnel, og endvidere Birkegården i Viskinge, leder ægteparret Kjølby. En ejendom på Slagelsevej, nærmeste nabo til Realskolen, benyttes også delvis til undervisning, og alligevel er der forsat planer om yderligere udvidelser, så snart det er økonomisk muligt. Og øverst på ønskesedlen står - en hal. Jord er der - efter købet af den op til grænsende Søbæksgården - og midlerne skal nok blive skaffet. Det tvivler ingen på, som ser og erfarer hvordan kendsgerningerne taler1


Kilder:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 4. aug. 1973, side 7; Skolen der er et hjem

Noter:

Sidst opdateret 6. august 2015
©Jyderup Realskole